Matkan varrella jouduimme miettimään monia asioita, jotka eivät tule esille tavallisessa omakotitaloprojektissa.
Isoin mietinnän aihe oli miten saamme varmistettua, että piha-alueelle tule painumia pitkänkään ajan kuluessa. Lattiapinta ja piha ovat samassa tasossa ja molemmat samaa materiaalia – muotoon leikattua liuskekiveä. Olennaista oli selvittää, mitä erilaisia mahdollisuuksia on stabiloida maa ja vertailla niiden teknisiä ominaisuuksia, toteutusta ja hintaa. Selvitimme seuraavia vaihtoehtoja:
- Maan vaihto ja tiivistäminen (liki 3000 m3 maata pois ja uudet tilalle)
- Painopengerrys (paksu kerros painavaa maata päälle ja annetaan painua vuoden ja sitten viedään ylijäämämaat pois – ei oikein ollut aikaa tähän)
- Laatan rakentaminen myös piha-alueelle. (Tarvitsee samaten kuin talo teräspilaripalkit ja se rakenteena vastaisi talon maanvaraista kantavaa laattaa – aika iso operaatio)
- Keventäminen (Kevennettäessä ei kuitenkaan voida vaikuttaa alla olevan maan käyttäytymiseen – rakennetulla alueella pohjavesi tyypillisesti laskee ja sen takia myös maa painuu. Keventäminen ei oikein auta tässä tilanteessa – ja jos alla oleva maakerros liikkuu, niin myös silloin tapahtuu painumista)
- Kevytsoralla keventäminen (Piha-alueesta vaikea saada kovin stabiilia tällä ratkaisulla)
- EPS kevennys (Aiheuttaa vettä läpäisemättömän kerroksen johon pitää tehdä oma veden poistumisen mahdollistava järjestely)
- Vaahtolasimurske (Materiaalina hyvä sen eristävyyden ja kapilaaristen ominaisuuksien takia – erittäin kallis)
- Alla olevan maakerroksen stabilointi (Maa pysyy paikoillaan kaikissa tilanteissa)
- Massastabilointi (Koko pehmytkerros – tässä tapauksessa keskimäärin hieman yli 2 metriä – rouhitaan ja maahan syötetään kalkkiseosta. Tuloksena kiinteä alusta, jolle voisi vaikka rakentaa talon ilman paalutusta – tätä ei kuitenkaan ole vielä toteutettu omakotitalon alle. Konekapasiteettia ei myöskään ollut saatavissa)
- Pilaristabilointi (Pehmytkerrokseen porataan 60 cm halkaisijaltaan olevia reikä ja maahan sekoitetaan kalkkiseosta. Reikiä tulee metrin välein. Piha pysyy varmasti oikeassa tasossa. Teoriassa myös tämän stabiloinnin päälle voisi rakentaa omakotitalon ilman teräs- tai betonipalkkeja. Tätä kuitenkaan ole toteutettu ainakaan Suomessa. Myös pilaristabiloinnin osalta haasteena oli konekapasiteetti.)
Meidän ratkaisuksi tuli se, että talot ovat teräspaalujen päällä ja alue pilaristabiloitiin. Onneksi heinäkuussa löytyi aikaa toteuttaa tämä stabilointi – on muuten ensimmäinen, joka on tehty omakotitalon piha-alueelle. Ratkaisu takaa sen, että piha pysyy oikeassa korossa ja salaojat, viemärit jne. pysyvät myös pitkänkin ajan kuluttua ehjinä, eikä aiheuta ongelmia. Ratkaisu on siitäkin syystä hyvä, että viereinen tiealue on stabiloitu – liitoskohtiinkaan ei tule ongelmia.
Tässä hieman kuvia siitä, mitä tontilla on tapahtunut
Risut ja kannot pois

Maan tasaus

Pilaristabilointi

Maata paikalle ja salaojat paikoilleen


Teräspaalut

Päivitysilmoitus: Perustamis- ja maan tavoista. – Talo meemeistä | Lily