Villa Mikael & Villa Sanni – tästä se alkaa!

Mikael Turtiainen ja hänen henkilökohtainen avustajansa Sanni sekä tämän puoliso Johanna ovat toteuttamassa yhteisöllisen asumisratkaisun, joka on esteetön, esteettinen, ekologinen, elinikäisesti terve ja älykäs aktiivista arkea tukeva ja helpottava kahden talon kokonaisuus Tuusulan asuntomessualueella 2020.

Mikael Turtiainen on Tuusulassa syntynyt, hip hop -tanssin maailmanmestaruushopeaa voittanut tanssija ja muusikko. Hän loukkaantui erittäin vakavasti raitiovaunuonnettomuudessa vuonna 2008.

Erittäin vaikeasti vammautuneena aktiivinen arki on haastavaa

Tuusula 2020 messualueen – Puustellinmetsän, samoin kuin koko ympäröivän Rykmentinpuiston suunnitelmat mahdollistavat myös vaikeasti liikuntarajoitteisen aktiivisen arjen.

Hongan toteuttamat talot ovat perinteisesti toteutettuja pilaripalkkitaloja ja läpihengittäviä. Ikkunanpielet ja ovet ovat puuta ja samaten sisäpinnat ovat pääasiallisesti puuta. Eristeenä käytetään puukuituvillaa ja tuulensuojana on puukuitulevy. Ulkovuorauksena on murrettu vaalea, perinteisin maalein peittomaalattu leveä puupaneelivuoraus. Katto on harmaaksi peittomaalattu, konesaumattu peltikatto. Osalle kattoja asennetaan aurinkokeräimet. Vesi-ilmalämpöpumpulla ja aurinkosähköllä tuotettua energiaa käytetään ilmakiertoiseen lattialämmitykseen, joka myös poistaa kosteutta lattiasta koko talon elinkaaren ajan.

Taloihin tulee painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä. Villa Mikael tullaan lisäksi varustamaan akustolla, joka varmentaa talon älykkyyden toiminnan myös tilanteissa, jolloin valtakunnanverkosta ei ole sähkönsyöttöä.

Tontin rakennukset muodostavat pihapiirin, kun samalle tontille sijoitetaan kaksi asuntoa ja treenistudio. Kahden ruokakunnan yhteiselämä, säänsuojaus sekä jouhevat reitit autotallin, asuintilojen ja treeni- ja saunaosaston välillä on huomioitu tilasuunnittelussa.

Rakennusten ja pihojen suunnittelussa on huomioitu näkymien tarjoaminen niin sisätiloissa, kuin sisältä ulos pihalle tai kohti puistomaisemia tai metsää. Samalla on kiinnitetty huomiota yhteisten tilojen reviireihin sekä asukkaiden omaan rauhaan.

Villa Mikaelissa pyritään mahdollisimman täydelliseen esteettömyyteen ja helppoon käytettävyyteen. Suunnitelmissa on uusia teknisiä ratkaisuja sekä sovellettuja esteettömyys- ja etähallintaratkaisuja, jotka ovat kaikki keskitetysti hallittavissa tabletilta tai matkapuhelimelta:

  • sisä- ja ulkotilat kaikki samassa tasossa ilman kynnyksiä ja ramppeja,
  • koiran itsenäinen ulkoilumahdollisuus siruluukun kautta,
  • sähköiset kaihdinjärjestelmät ikkunoissa,
  • automaattisesti avautuvat liukuväliovet,
  • valaistuksen säätö,
  • talotekniikan eri toimintojen keskitetty sähköinen hallinta ja säätö
  • kulunvalvonta ym. turvaratkaisut.

Villa Mikaelissa asuintilat- ja treenitilat kiertävät atriumpihaa sen kolmella sivulla. Pihaan avautuvat laajat lasiseinät ja -ovet tarjoavat suoran yhteyden yksityiseen pihatilaan sekä runsaasti valoa keskeisiin oleskelutiloihin. Asuinrakennuksen ”selkäpuolella” tilat on rauhoitettu ja näillä julkisivuilla on niukasti aukotusta.

Villa Mikaelin yhteyteen rakennetaan kuntoutusstudio, jotta kuntoutus voi olla riittävän intensiivistä. Terapeutit voivat tulla Mikaelin luo, sen sijaan että suurin osa kuntoutujan ajasta menisi matkustamiseen. Tässä tilassa on mahdollisuus myös omaehtoiseen kuntouttamiseen. Tilaa tullaan käyttämään myös musiikkistudiona ja musiikin harjoittelupaikkana.

Kuntoutusstudio on todellinen monitoimitila, sillä samassa yhteydessä sijaitsee sauna ja kylpyhuonetilat ja edessä oleskelualue ja kesäkeittiö. Tämä on siten myös erinomainen paikka kutsua vieraita viettämään aikaa.

Treenistudion sijoitus sallii myös treenitilojen ja palvelujen tarjoamisen ulkopuolisille tontin asukkaiden yksityisyyttä häiritsemättä. Treenitilan puolijulkista luonnetta on tuettu julkisivun jäsentelyllä.

Villa Sannissa toteutetaan samoja suunnitteluideoita, joskin kohdistettuna nuorelle perheelle, jolla on rajallinen määrä rahoitusta käytettäväksi oman pienen ja kompaktin unelmien talon rakentamiseen.

Villa Sannille on muurein rajattu oma pieni piha ja keskeiset reitit on erotettu Villa Mikaelin sisäänkäynnistä. Korkean olohuoneen pohjoiseen avautuva ateljeeikkuna antaa rakennukselle luonnetta ja valoa. Kompaktissa villassa parvi lisää mahdollisuuksia joustavaan tilankäyttöön.

Tavoitteena on yhteisöllinen asuminen ekologisessa, elinikäisesti terveessä talossa, jossa on otettu huomioon esteettömyys, esteettisyys ja älykkäät aktiivista arkea tukevat ja helpottavat toiminnot.

Rajattu pihatila palvelee useita käyttötarkoituksia yksityisestä puolijulkiseen. Pihan grillikeittiö sekä vilvoittelualue on mahdollista ottaa yhteiskäyttöön tai vuorotella esim. perhekunnittain.

Pihan jäsentelyssä on kiinnitetty huomiota myös pienilmastoon niin, että muurien, pergolan sekä viherhuoneen avulla tarjotaan käyttäjille vaihtelevaa sään- ja auringonsuojaa.

Pihamuurien ja esteettömäksi kivettyjen, talviaikaan sulatuslämmitettävien väylien lomassa on kasvupaikat köynnöksille, pihapuille, maanpeittokasveille ja hyötykasveille. Kasvistona on pohjoismaiseen luontoon sopivia kasveja. Tonttien rajoilla olevat ikivihreät kasvit estävät suoran näkyvyyden, mutta siivilöivät lävitseen valoa pihaan ja taloille.

Pihatilasta tulee tiivis ja urbaani. Tontilla pihapinnat kivetään laajasti, jotta ne ovat kuljettavissa pyörätuolilla. Kiveyksien, istutuksien, muurien ja käytävien kokonaisuus täydentää ympäröivää Tuusulalaista luontoa.

Talon suunnitellut arkkitehdit Mustonen on suunnitteluratkaisuissaan ja muotoilussa hakenut laatua toiminnollisuuden vaateista tinkimättä. Tuloksena on helpompi arki ja nautinnollinen vapaa-aika.

Villa Mikael ja villa Sanni

Yksi kommentti artikkeliin ”Villa Mikael & Villa Sanni – tästä se alkaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s