Päivä elämästä

Villa Mikael & Mikey aka Mikael

Tämä tarina ei kerro arkkitehtuurista, rakentamisesta, ekologisuudesta eikä esteettisyydestä.

Tämä on tarina yhdestä erittäin vaikean vamman saaneesta nyt jo aikuisikään ehtineen miehen päivästä.

Tarina sijoittuu vuoden 2020 jälkeiseen aikaan ja tapahtumapaikkana on Tuusulassa Puustellinmetsän kylän koillinen kulmaus.

Mikael herää sängyssään kuullessaan pientä koiran ininää. King haluaa ulos tarpeilleen. King laskee päänsä sängyn laidalle ja Mikael rapsuttaa sitä. Hän ottaa yöpöydältä tabletin ja laittaa hieman valoja päälle huoneeseensa ja samalla avaa koiran ulko-oven takalukosta. King – pissalle – kuuluu ohjeistus ja koira siirtyy Mikaelin huoneesta kohti eteistä. Eteisssä Kingin oma ovi aukeaa tunnistaessaan Kingin ja King pujahtaa ulos. Aidatulla alueella odottavat tuttut kiviasetelmat, jotka saavat aamukastelun. King palaa takaisin sisälle ovestaan, joka siis aukeaa vain Kingille, tunnistaen hänen sirunsa. Tällä välin Mikael on noussut istumaan sängyn laidalle ja Kingin saapuessa takaisin Mikael palkkaa sen koiran namilla. Mikael pyytää Kingiä tuomaan sukat ja kengät hänelle (luonnollisesti sopivaa palkkaa vastaan).

Puettuaan sukat ja kengät jalkaan Mikael siirtyy rollaattorilla vaatehuoneeseen ja valitsee sieltä puhtaat vaatteet päivän koitoksia varten. Tämän jälkeen hän siirtyy aamutoimille kylpyhuoneeseen.

Ovikello soi – Mikael katsoo tabletilta kuka on ovella – no avustajahan siellä. Mikael avaa oven ja samalla King ryntää ovelle tarkistamaan, että tulija on oikealla asialla. Avustaja rapsuttaa Kingiä ja huutaa hyvät huomenet Mikaelille.

Mikaelin ollessa aamutoimillaan avustaja pistää kodinhoitohuoneessa pyykkikoneen pauhaamaan ja vie kuivausrummusta kuivat vaatteet Mikaelin vaatehuoneeseen. Siirryttyään pyörätuoliin Mikael pyytää avustajaa auttamaan lopuissa aamutoimissa. Mikael siirtyy apukeittiön läpi keittiöön – katsoo ulos keittiötason ylitse ikkunasta kohti kävelytietä – sieltä raja-aitana olevan havukon lävitse näkyy, kun joku vilahtaa ohitse aamulenkillään. Mikael kysyy avustajalta haluaako hänkin kahvia – espresso maidolla. Mikael valmistelee kahvit ja avustaja onkin jo tehnyt aamupalaa Mikaelille. He siirtyvät keittiösaarekkeen äärelle, johon aamun koillinen valo, joka paistaa ylhäällä korkealla olevista ikkunoista, luo hämyisen aamun tunnelman. Nyt on kuitenkin aika jo päästää vähän enemmän valoa sisään. Mikael näpyttelee tablettiaan ja sisäpihalle aukeavan ikkunarivistön ulkona olevat kaihdinverhot nousevat ylös. Kahvin ja aamiaisen syömisen ohessa he käyvät läpi päivän ohjelman.

Vielä puoli tuntia ja terapeutti saapuu. Mikael lähtee jo kohti terapiastudiota, mutta matkalla pysähtyy työpisteelle ja tarkistelee juttuja tietokoneeltaan.

Ovikello soi – tuttu terapeutti näkyy tabletin ruudulta ja Mikael avaa oven etänä sisääntuloaulaan ja samalla myös studioon. Terapeutti kuulee kaiuttimesta Mikaelin äänen hänen sanoessa – ”mene vain edeltä studioon – olen tulossa perässä”.

Päivän terapia oli taasen hyödyllinen. Nyt on aika siirtyä hetkeksi rentoutumaan. Mikael hyvästelee terapeutin ja siirtyy eteisen läpi kohti keittiötä – matkalla hän huomaa, että avustaja on työpisteellä täyttämässä tuntilistoja. Mikael käy keittiössä tekemässä yhden espresson ja siirtyy takaisin kohti työpistettä pysähtyen kuitenkin matkalla – hän laittaa espresson pöydälle ja siirtyy löhötuoliin istumaan. Aurinko paistaa ja pihaa rajaavan aidan päällä ja aidassa kasvavat kasvit, pikkulinnut ja perhoset ovat kuin jatkuva luonto-ohjelma. Tässä on hyvä hetki levähtää.

Avustaja siirtyy Mikaelin ohitse kohti keittiötä – Mikael nousee pyörätuoliin ja lähtee perässä. On aika tehdä lounasta. Mikael kurottaa pyörätuolista kohti yläkaappia ja vetää sisällön alas melkein pöytätasoon, ottaa tarvittavat astiat ja ryhtyy tekemään lounasta. Liesitasoa on helppo käyttää, kun pyörätuolilla istuessa jalat saa tason alle ja tuuletin on integroitu liesitasoon. On hieman kiire ja avustaja joutuu auttamaan, jotta saadaan kaikki tehtyä ajoissa – iltapäivällä on vielä tekemistä tiedossa. Lounaan jälkeen Mikael kerää astiat ja huuhtelee ne lavuaarissa, joka on hieman normaalia matalampi, jotta tason alle mahtuu pyörätuolin kanssa. Siinä on mukava samalla katsella ulos – koko keittiötason ja yläkaapien välinen alue kun on ikkunaa. Astiat vielä tiskikoneeseen ja sitten ollaan valmiina seuraaviin koitoksiin.

Ulkopusakka päälle ja on aika siirtyä lenkittämään koiraa. Mikael siirtyy eteisen, jossa hän siirtyy pyörätuolista sähköskootteriin. Ovi auki ja baanalle tai raitille. Siirtyminen kävelytielle on turvallista – se kun alkaa muutaman metrin päästä. King juoksee iloisena vierellä ja avustajakin lähti mukaan (saa samalla päivän lenkin). He menevät metsäteitä pitkin hieman edemmäs ja King pääsee myös laukkaamaan metsässä ja nuuskimaan uusia mielenkiintoisia hajuja – avustajakoirakin tarvitsee vapaa-aikaa.

Hei – nyt tulee kiire. Ei kun takaisin kotiin ja nyt vaihdetaan sähköskootteri autoon – avustaja ajaa Mikaelin kauppaan. Muutama minuutti ja ollaan kaupassa. Onneksi on isot kaupat ihan lähellä – nyt tarvitaan vähän enemmän hankintoja, kun lukiokaverit ovat tulossa viettämään iltaa.

Kotiinpaluun jälkeen avustaja vie ostokset sisälle ja Mikael mene laittamaan studiota kuntoon iltaa varten.

Seuraavaksi avustaja ja Mikael esivalmistelevat illan tarjoilut. Ensimmäinen vieraista jo soittaakin ovikelloa. Mikael pyytää hänet sisälle. Hän kun on pitkämatkalainen, niin Mikael on luvannut vierashuoneen käyttöön. Asettauduttuaan sinne hän haluaa auttaa valmisteluissa odoteltaessa muita tulevaksi.

Porukka koossa – keittiön saarekkeen ympärillä nostetaan kuohuvat ja Mikael kertoo kavereilleen hieman talosta ja alueesta sekä siitä, millaista hänen elämänsä on tässä uudessa paikassa – vanhalla kotiseudulla.

Jo vähän aikaisemmin Mikael on laittanut tabletiltaan saunan lämpiämään – he sopivat, että naiset menevät ensin saunaan. Koko porukka siirtyy kohti studiota eli nyt saunarakennusta. Mikael näyttää mistä löytyvät pyyhkeet ja näyttää miten verhoilla saa erotettua osan studiosta pukuhuoneeksi. Hän myös kertoo, että samaa kiskoa käytetään hänen kävelyharjoituksissaan – kiskosta roikkuvat tukivaljaat, kun Mikael harjoittelee omaehtoista kävelyä ilman apuvälineitä – näin se voi tapahtua turvallisesti.

Miehet siirtyvät saunan edustalle grillialueelle odottelemaan omaa saunavuoroaan. Samalla he sytyttävät ulkotakan ja laittavat grillin päälle – naiset saavat sitten heti saunasta tultuaan istuskella ulkona ja nauttia huikopalaa miesten saunoessa. Miesten tullessa saunasta alkaa valitettavasti hieman tihuttaa vettä – porukka ajattelee siirtyä sisälle. Mikael toteaa, ettei vielä mennä istutaan hetki vielä ulkona vilvoittelemassa ja painaa nappia ja markiisi levittäytyy alueen ylle.

Nyt ollaan sitten valmiina hieman musisoimaan – kaikki siirtyvät sisälle studioon ja sovitaan kuka menee rumpujen taakse, kuka ottaa sähkökitaran ja kuka basson – pari sähköpianon soittajaakin löytyy ja yksi kavereista oli ottanut mukaan oman viulun. Mikael ottaa mikrofonin käteensä ja pyytää äänimieheksi lupautunutta tsekkaamaan, että kaikki on kunnossa.  Mikey aka Mikael esiintyy bändinsä kanssa. Aika hyvä tovi kuluu musisoidessa ja vanhoja lukioaikoja muistellessa.

Nyt kuitenkin alkaa olla nälkä – kaikki siirtyvät keittiöön ja yhdessä valmistavat illallisen. Saarekkeen ympärille levitetään tuolit ja pöytä katetaan kahdeksalle.

Eipä aikaakaan, kun ilta alkaa hämärtyä ja vatsat täyttyä – on hyvä olo. Nyt voisi jatkaa jutustelua kahvin ja ”avecin” kanssa. Siirrytään muutama metri olohuoneeseen. Illan mittaan muistetaan mitä kaikkea sitä tapahtuikaan lukiossa ja katsotaan TV:ltä vanhoja tallenteita. Nauru raikuu ja kello on jo myöhä tai aikainen. Porukka lähtee koteihinsa ja yövieras nukkumaan. Mikael katsahtaa vielä ympärilleen ja varmistaa, että kaikki on hyvin ja pyytää Kingiä käymään iltatoimilla pihalla. Myös Mikael menee nukkumaan. Hälytykset päälle ja verhot alas, ettei aamun aurinko herätä liian aikaisin viikonloppuna.

Aamulla avustaja auttaa Mikaelia kattamaan aamiaisen pihalle viiniköynnöksen kattamaan pergolaan. On mukava herättää vieras, kun voi kutsua hänet ihanaan viileän raikkaaseen auringonpaisteeseen nauttimaan vielä pienestä yhteisestä hetkestä ennen kuin hänen on lähdettävä.

Tänään on vielä monta mukavaa asiaa edessä – Mikael käy iltapäivällä avustajansa avustamana viereisessä uimahallissa uimassa ja illalla on tiedossa konsertti Tuusulan uudessa kulttuurikeskuksessa.

Kaikki tämä voi olla totta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s