ELINIKÄISESTI TERVE TALO

Villa Mikael ja Villa Sanni -taloja suunnitellessa yhtenä isona ohjaavana tekijänä oli se, että talot rakennetaan siten, että niissä voi asua terveellisesti loppuelämänsä.

Esteettömyystarpeet ja vammautumisen aiheuttamat tarpeet olivat luonnollisesti omyös ohjaamassa valintoja.

Tämä kirjoitus koostuu neljästä osasta: talon rakenne, pohjanrakenne, hengitettävä ilma ja materiaalit sisällä.

Tehtyjen ratkaisujen lisäksi kerromme ketkä ovat olleet yhteistyössä arkkitehti- ja pääsuunnittelijoiden kanssa toteuttamassa näitä suunnitelmia.

TALON RAKENNE

Talon rakenteeksi valittiin hyvin perinteinen rakentamistapa – vanhimmat, vielä käytössä olevat puurakennukset on toteutettu käyttäen pilaripalkki rakennetta.

Rakennuksia on tehty runsaasti ympäri maailman. Rakennustapaa on käytetty vuosisatoja mm. Keski-Euroopassa ja Iso-Britanniassa sekä Pohjois-Amerikassa. Yhteistyökumppanimme Honkarakenteen Honka Frame viittaa Pohjois-Amerikassa pilaripalkkitekniikasta käytettyyn termiin timber frame. Iso-Britanniassa vastaava nimi tälle tekniikalle on post&beam, kun taas Saksassa se on Fachwerk. Suomessa pilaripalkki -rakennuksia on tehty pääosin rannikkoseudulle ja saaristoon.

Honka Frame pilaripalkkirakenne
Kuva Honkarakenne Oyj

Pilaripalkkirakenne on rakennejärjestelmä, jossa jykevistä puupilareista ja -palkeista muodostuu rakennuksen kantava runko aidoin puuliitoksin. Massiivisen puurungon ympärille rakennetaan ulkoseinät, jotka eristetään luonnonmukaisella ekologisella kosteutta imevällä, kuljettavalla ja vapauttavalla puutikkueristeellä. Puukuitueriste voi varastoida kosteutta 10 kertaa enemmän kuin tavallinen vuorivilla. Puukuitueriste varastoi myös lämpöä ja vapauttaa sitä ympäristöolosuhteiden ja tarpeen mukaan. Sekä sisä- että ulkoseinät verhoillaan puupaneelilla Villa Mikaelia ja Villa Sannia rakennettaessa. Rakennejärjestelmä olisi mahdollistanut myös aikalailla kaikenlaiset ulko- että sisäpinnat – vain mielikuvitus taitaa olla rajana.

Honka Frame pilaripalkkiliitos
Kuva Honkarakenne Oyj

Maaleina käytetään luonnonmukaisia maaleja. Ulkopinnat käsitellään pihkahartsiöljypohjaisella ja varmasti hengittävällä kuultomaalilla ja sisäpinnat käsitellään hengittävällä luonnon öljyistä valmistetulla silkinhimmellä öljypohjaisella kuultomaalilla.

Kun Villa Mikael ja Villa Sanni toteutetaan Honka frame rakenteisena, tuloksena on hiiltä sitovat, energiatehokkaat, todistetusti kestävät ja terveelliset aidosti läpihengittävät talot.

Läpihengittävyys voi terminä olla hieman harhaanjohtava. Ilma ei kulje seinien läpi, sillä ilman kulku on estetty ilmansulkupaperilla. Ns. läpihengittävällä rakenteella tarkoitetaan ”hengittävyyttä” rakenteessa eli vesihöyryn siirtymistä rakenteessa ja sisäilman kosteuden tasaamista. Rakenteet pysyvät kuivina, kun kosteus poistuu rakenteista, eikä sisäilmasta tule liian kostea. Näin varmistetaan, ettei rakenteisiin tule kosteusvaurioita, eikä rakenteisiin pääse syntymään hometta.

Honka frame pilaripalkkijärjestelmän etuihin kuuluu myös mahdollisuus rakentaa hyvin monimuotoisia taloja, joissa voi olla valtavat ikkunapinnat. Voidaan edetä arkkitehtuuri ja toiminnollisuus etunenässä.

Villa Mikael sisäpiha
Kuva Honkarakenne Oyj

POHJAN RAKENNE

Suomessa omakotitalot rakennetaan nykyään valtaosin kaksi tai useampikerroksisina ja tuulettuvan alapohjan päälle. Tällainen rakentaminen ei ole esteetöntä. Esteetöntä rakentamista tarvitaan yhä enemmän, sillä sitä tarvitsevat vammautuneiden lisäksi lapsiperheet ja vanhukset. Yksitasoinen talo, jossa lattia on samassa tasossa kuin piha, voidaan toteuttaa turvallisesti ilman pelkoa pohjan aiheuttamista vesirasituksista. Julkisessa rakentamisessa tämä on ihan normaalia – omakotirakentamisessa tämä taito tuntuu unohtuneen. Villa Mikaelissa ja Villa Sannissa pohjan rakennesuunnittelijan ammattitaito yhdistettynä materiaalivalintoihin ja lämmitysjärjestelmään takaa elinikäisesti turvallisen ja huolettoman ratkaisun.

Pohja on toteutettu reunavahvisteisena maanvaraisena laattana, joka on teräspaalujen päällä. Tällöin perustukset ovat matalat ja maanvaihto saadaan minimoitua. Paksu eristekerros talon alla on myös vaikuttamassa talon ekologisuuteen. Olennaista on myös varmistaa, ettei maanpainuma ajan kuluessa aiheuta onteloa laatan alle. Silloin, kun lattiapinta ja pihan taso ovat samassa, on painumien estämisestä myös huolehdittava piha-alueella. Jollei tästä huolehdita, on kohta pihalle mentäessä kynnys ja pihan laatat vinksallaan – eikä piha tällöin enää ole helposti käytettävissä pyörätuolilla. Kun maakerrokset tontin alla stabiloidaan pilaristabiloinnilla tuloksena on vakaa pohja koko tontin alueella. Puiset rakenteet tulevat sokkelin päälle, jonka yläpinta on 30 cm maanpinnan yläpuolella.

Maanrakentamisen ja perustusten periaatekuva

Pohjan rakenne on tiivis eikä päästä altapäin kosteutta rakenteisiin. Lattialämmitys on ilmakiertoinen kuivaava lämmitysjärjestelmä. Tällä varmistetaan sekä sisältä että ulkoa mahdollisesti tulevien kosteushaittojen poistuminen. Pohjarakenteet pysyvät kuivina kaikissa tilanteissa. Tekovaiheessa lattialaatta kuivuu nopeammin ja mahdollistaa pintamateriaalien kiinnittämisen aikaisemmin. Tätä ilmakuivatus/lattialämmitysjärjestelmää on käytetty uudisrakentamisen lisäksi myös vaikeissa kosteusrasituksista kärsivissä julkisissa ja yksityisissä kohteissa menestyksellisesti.

Kuivaavan ilmalattialämmityksen periaatekuva
Kuva SafeDrying Oy

Lattiamateriaaliksi on valittu luonnonpintainen muotoon leikattu ja mitallistettu liuskekivi. Sen lisäksi, että sen pintarakenne yhdistettynä lattialämmitykseen tekee siitä erittäin miellyttävän, niin se on helppohoitoinen. Liuskekivi ja lämmitys/kuivatusjärjestelmän takia ei tarvitse olla huolissaan kosteushaitoista – eikä lattia kärsi isommistakaan vesimääristä. 

HENGITETTÄVÄ ILMA

Raikas ja terveellinen ilma lienee kaikkien toiveena. Suomen ilmanlaatu on arvioitu olevan maailman huippua. Nyt sitten pitäisi saada tuo sama hyvä ilma myös asuntoihin siten, että se myös pysyy terveellisenä.

Talon rakenne ja materiaalivalinnat sekä luonnonmukaiset maalit auttavat siinä, ettei talosta tule sisäilmaan terveyttä haittaavia aineita.

Villa Mikaeliin ja Villa Sanniin on valittu ilmanvaihtojärjestelmäksi painovoimainen hybridijärjestelmä. Olennaisena ajatuksena on se, että talossa ei kierrätetä ilmaa useampaan kertaan, vaan otetaan aina puhdasta ilmaa tuloilmajärjestelmän kautta ja ettei putkistoissa oleva ilma missään tilanteessa palaa taloon takaisin. Erityisesti vammautuneen kohdalla, jolle kaikki pienetkin hengitystieinfektiot voivat olla hyvin vaarallisia, tämä on tärkeää. Suomessa sairastetaan vuosittain arviolta 10–20 miljoonaa hengitystieinfektioita. Influenssa ja ja keuhkokuume aiheuttaa vuosittain suomessa 1400 – 4400 ennenaikaista kuolemaa (THL, Duodecim).

Kyseessä ei ole ihan perinteinen painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, sillä järjestelmää säädetään automaation avulla ja sen tehoa voidaan myös lisätä tarvittaessa.

Painovoimainen hybridi-ilmanvaihto – periaatekuva

MATERIAALIT SISÄLLÄ

Kun pintojen materiaalit on valittu siten, että ne ovat helposti pidettävissä siistinä ja kun ne ovat mahdollisuuksien mukaan antibakteerisia, estetään bakteerien leviäminen talossa. Myös järjestelyt, joiden takia taloon tulee mahdollisimman vähän kaikkien kosketeltavia pintoja, auttavat terveellisen ympäristön luomisessa.

Lattiamateriaaliksi on valittu monestakin syystä liuskekivilattia – luonnon tuote, josta ei irtoa haitallisia aineita ja joka on helppo pitää puhtaana.

Keittiötasoihin materiaaliksi haluttiin helppohoitoinen, kestävä ja antibakteerinen materiaali. Puu antibakteerisena materiaalina olisi ollut kiinnostava, mutta se ei keittiötasona ole tarpeeksi helppohoitoinen tässä tilanteessa eikä se myöskään kestä kuumia astioita siten kuin kivi. Perinteiset kivimateriaalit valitettavasti eivät ole antibakteerisia. Ratkaisuna on liuskekivi, vaikka se on keittiötasoissa vähän tuntemattomampi materiaali. Kun hiottuun liuskekiveen hierretään kookosöljyä, saadaan aikaiseksi antibakteerinen pinta. Liuskekivi on myös erittäin helppo pitää puhtaana ja se kestää hyvin myös kuumia astioita.

Sisäpaneloinniksi on valittu mäntyä – antibakteerinen puulaji.

Useimmat hanat ovat pinnoitettu antibakteerisella kuparilla joten hanojen käyttökään ei levitä bakteereja.

Suihkuistuimet ja kylpyhuoneen pöytätaso on tehty puusta, joka on antibakteerinen.

Kotiautomaation avulla toteutetaan ns. tilanneohjauksia, jolloin kytkimien käyttö minimoituu ja siksi myöskin tästä syystä estetään bakteerien leviäminen.

Sähköisesti toimivien ulko- ja sisäliukuovien takia ei tarvitse koskea kahvoihin

Ihan oikeasti

URBAANIEKOLOGINENÄLYKÄSESTEETTINENATRIUMPIHA

ELINIKÄISESTI TERVE TALO

AUTOMAATIOESTEETÖNYKSILÖLLINENHELPPOKÄYTTÖINENTURVALLINENYHTEISÖLLINEN

voi olla totta

2 kommenttia artikkeliin ”ELINIKÄISESTI TERVE TALO

  1. pupunenxo

    Paljon mielenkiintoisia ratkaisuja! Mietinkin asuntomessuilla käydessäni, miksi uudiskohteeseen laitetaan SafeDrying, mutta esteettömyys ja matala pohja lienevät ainakin yksi syy. Olen pohtinut sitä oman 60-luvulla rakennetun kotini kellariin. Myös ilmanvaihtojärjestelmänne kiinnostaa! Tuleeko korvausilma siis ikkunoista ja onko se Lammin oma järjestelmä? Ja onko muu ilmanvaihtojärjestelmä siis Schiedelin?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s