Terveempää elämää ulkoporealtaan avulla

Villa Mikaelin pihalle on tulossa läpi vuoden käytettävä ulkoporeallas. Ulkoporealtaan käyttäminen saa aikaan mielihyvän tunteen, voi helpottaa stressiä ja tuo mukanaan puhtaan ja virkistyneen olon. Tässä tapauksessa nautintoja tärkeämpiä ovat terveyshyödyt.

Ennen terveyshyötyjen käsittelyä on kuitenkin hyvä miettiä, sitä miten liikuntarajoitteinen/vammainen pääsee porealtaaseen.

Porealtaat ovat laidoiltaan sen verran korkeita ja syviä, ettei siirtyminen onnistu ilman apua, joka käytännössä tarkoittaa nostoliinaa ja sähköistä nostinta. Silloin kun tehdään uudisrakennusta, on helppo miettiä, miten altaan yläpuolelle saadaan asennettua kisko, jota pitkin saadaan nostoliinan varassa siirrettyä henkilö altaaseen. Aina ei tarvita varsinaista nostinta – nostaminen ja laskeminen voidaan hoitaa myös kiipeilyköysien ja turvalukkojen avulla.

Jos liikuntarajoite on sellainen, että henkilö pystyy kohtuullisesti siirtämään itseään, voidaan porealtaan valinnalla minimoida siirtymisen vaikeudet. Jos esimerkiksi pyörätuolista tai suihkupyörätuolista halutaan siirtyä porealtaaseen, olisi laidan oltava noin 50 cm korkealla. Kun siirrytään takaisin, niin korkeusero pohjasta saisi mielellään olla alle 40 cm, jotta voidaan kohtuudella olettaa, että sopivan tukikaiteen avulla siirtyminen pois altaasta onnistuu. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vain ns. makuuporealtaat tulevat kyseeseen.

Onneksi Villa Mikaelin ulkoporealtaan valinnassa meitä auttoivat ProPation ammattilaiset ja oikeanlainen ratkaisu löytyi Welliksen tuotevalikoimasta.

Miksi ja miten ulkoporeallas voi olla terveellinen?

On osoitettu, että lämmin poreallas tuottaa fysiologisia muutoksia. Ne voivat auttaa poistamaan aineenvaihdunnassa syntyvää ns. kuonaa. Nämä fysiologiset muutokset parantavat sydämen toimintaa ja laskevat verenpainetta. Lisäksi lämmin porekylpy voi edistää verenkiertoelimistön, keuhkojen sekä lihasten ja nivelten toimintaa. Se voi myös helpottaa kudosvaurioiden paranemista – esimerkkinä mustelmat ja lihasruhjeet.

  • Kun ollaan vedessä siten, että vettä on kaulaan asti, veden hydrostaattinen paine kehoa vasten lisää verisuoniston tilavuutta liki kolmanneksella lisäten verenkiertoa 32% prosentilla levossa. Samalla sydämen lyöntitiheys kasvaa ja verenpaine laskee.
  • Lämmin poreallas rentouttaa, sillä tällöin kehon lämpötila nousee ja lihakset rentoutuvat. Lihasten rentoutuminen vaikuttaa myös nivelten liikkuvuuteen. Tällöin erilaiset lihaksiston ja nivelten kivut voivat lievittyä.
  •  Lisääntynyt verenkierto ja verenpaineen lasku yhdessä lihasten rentoutumisen kanssa voi helpottaa päänsärkyä.
  • Porealtaassa istuminen vastaa liikuntasuoritusta. Yhden tutkimuksen mukaan 30 minuuttia lämpimässä porealtaassa kuusi kertaa viikossa tiputtaa painoa liki kaksi kiloa kuukaudessa ilman että tarvitsee tehdä mitään muutoksia ruokavalioon tai liikunnan määrään.
  • Säännöllinen lämpimän porealtaan käyttäminen näyttää parantavan heikentynyttä insuliiniherkkyyttä ja voi siten olla hyödyllinen diabetesta sairastaville.
  • Kehon lämpötila on koholla välittömästi lämpimän kylvyn jälkeen ja pysyy koholla vähintään 30 minuuttia. Tällä vaikuttaa olevan positiivisia vaikutuksia spastisiteetin eli raajajäykkyyden hoidossa.
  • Lämpö myös aukaisee ihohuokoset ja antaa vedelle mahdollisuuden puhdistaa niitä liasta ja kuona-aineista, joita mahdollisesti on iholla. Lämpimällä porekylvyllä voi olla positiivinen vaikutus ihon terveydelle ja ulkonäölle.

Lämpimän porealtaan oikeanlainen käyttö voi edistää terveyttä ja pidentää ikää.

Lähteinä kirjoituksessa on käytetty
Bruce E. Beckerin kirjoituksia (MD, MS Washington State University; Director, National Aquatics and Sports Medicine Institute; Department of Rehabilitation Medicine, University of Washington School of Medicine)

Thomas G. Allisonin kirjoituksia (Ph.D., M.P.H. Division of Cardiovascular
Diseases and Internal Medicine, Mayo Clinic Rochester)

Sekä seuraavia artikkeleita
The Use of Hydrotherapy for the Management of Spasticity –
Neurorehabilitation and Neural Repair, 2004, N. Kesiktas, jne.

Short-term effects of thermotherapy for spasticity on tibial nerve F-waves in post-stroke patients – International Journal of Biometeorology, 2006, Shuji
Matsumoto jne.

Regular thermal therapy may promote insulin sensitivity while boosting
expression of endothelial nitric oxide synthase – Effects comparable to those of exercise training – Medical Hypotheses, 2009, Mark F.McCarty jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s